Schoonheid en esthetiek

Schoonheid en esthetiek

midsummer-large
Albert Moore, Midsummer

(HONDERS) – Zaterdag 10 december werd de tentoonstelling Albert Moore, over schoonheid en esthetiek geopend in de Dorpskerk naast Museum de Buitenplaats. De opening werd verricht door Mrs Reyahn King, Chief Executive, York Museums Trust. Ze benadrukte dat ze het knap vond dat directeur Patty Wageman deze tentoonstelling in zo korte tijd georganiseerd had. David van Laar zong liederen van John Dowland en Henry Purcell, begeleid door luitist Arjen Verhage.

Fresco’s
Zodra je werk van Albert Moore bekijkt voelt het alsof je in een andere tijd stapt. 150 jaar terug? Nee, dat niet eens. Want de schilderijen zien er beslist niet ouderwets uit. Maar ze doen ergens denken aan fresco’s. En de kleuren zijn zo anders dan bij zijn tijdgenoot Alma Tadema, waar momenteel een expositie van te zien is in het Fries Museum. Het allermooiste werk vond ik toch wel ‘Midsummer’. Naast de oranje gewaden de mintgroene waaiers. Waaiers?

Pompeiï
Albert Moore ontleende zijn motieven aan afbeeldingen van Griekse vazen en hij was in Pompeiï geweest. Vrouwen dragen vaak doorzichtige draperieën. Verder gebruikte hij alles wat hij interessant vond, of het nu in een bepaalde tijd hoorde of niet. In zijn tijd werd hij gezien als een moderne avantgardistische schilder, en werd niet door iedereen begrepen en gewaardeerd. Toen niet en daarna ook niet want dit is de allereerste solotentoonstelling in Nederland van zijn werk!

Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek – 10 december t/m 19 maart 2017
Museum de Buitenplaats, Eelde

Comments are closed.