Een raadselkist

Een raadselkist

antonia-rehnen-collageCollage van Antonia Rehnen.

(BOS) Onlangs kochten wij een kleine collage van de Duitse kunstenaar Antonia Rehnen (1986 – Haren/Ems, Duitsland). Die doet denken aan een illustratie bij een sprookje. Het stelt een drijvende, geopende schatkist op de golven voor, zo’n middeleeuwse schatkist met een heel ingewikkeld slotsysteem dat kennelijk van het dek van een piratenschip is gegleden en te water is geraakt. De jonge vrouw op de rand kijkt in de kist. Ziet ze daar een schat of is de kist leeg? En is het wel een schatkist van een piratenschip? Het kan ook een exemplaar zijn dat in de kelders van een koninklijk paleis stond of op het ministerie van financiën. Misschien is de kist in het water gegooid toen de bodem in zicht kwam. Maar hoe komt die jongejuffrouw op de rand van de kist terecht? Zwom ze of dreef ze in het water en klom ze op de kist om haar hachje te redden? Vragen, vragen.

De zee maakt een behoorlijk deining, de lucht ziet er onrustig uit, vlekken, vegen en krassen als op een ets. Antonia Rehnen gebruikte een ets, plakte daar een stuk oceaan op en een geopende schatkist en projecteerde de jongejuffrouw op de rand van de kist. Een collage is het. Knippen en plakken op een ouderwetse manier. Daar is ze heel goed in, op die manier collages maken.
Los van de charmante techniek raak je geïntrigeerd door de voorstellingen die ze creëert. Haar collages doen aan middeleeuwse of negentiende-eeuwse  werelden denken, aan sprookjes, aan illustraties uit heel oude tijdschriften. Ik denk dat die haar fantasie in werking stellen, en dat ze een hele wereld, een verhaal, een gebeurtenis, in een afbeelding vermoed die ze vervolgens in een kunstwerkje omzet.

Ze maakt ook animatiefilmpjes. Die zijn echt heel leuk. Een beetje Monty Python-achtig. Bewegende beelden die de oude tijd en onze tijd met elkaar verbinden. ‘Ik kan daarmee door de tijd reizen,’ zegt ze daar zelf over. Ze begint met een beeldfragment en bouwt daar van alles omheen. Zo leidt een beeldfragment zomaar naar een verhaal. Bild im Kopf.  Een fascinerend oeuvre.

www.vimeo.com/antoniarehnen

 

 

 

Comments are closed.